Skip to main content

Merah Putih

Gw sama Indonesia itu ibarat dua sejoli dalam love and hate relationship. Gw terlahir di tanah yang diperjuangkan orang-orang terdahulu. Nggak keitung berapa juta nyawa hilang untuk itu. Gw bersyukur gw nggak perlu lagi bawa bambu runcing untuk merebut negeri ini dari tangan penjajah. Sejak sebelum nikah gw mulai "berteman" dengan birokrasi dua negara. Birokrasi dari Belanda, tentu saja tidak seribet birokrasi di negeri ini. Segala macam email akan segera dibalas dan dibantu untuk dihubungkan ke pihak terkait atau yang menangani itu. Bahkan untuk permintaan Schengen visa tipe kunjungan keluarga di masa pandemik ini diberikan high priority dan email dibalas dalam sekejap. Sedangkan di Indonesia, aaahhh yaaa gitu dehh.

Tapi, nggak akan pernah gw pungkiri tiap kali gw denger lagu Indonesia Raya gw selalu mewek. Tiap kali liat bendera Indonesia, gw diam sebentar  berterima kasih atas nikmat bisa tinggal di negeri ini tanpa perlu memegang senjata. Gw bener-bener marah saat suami g…

Hello Menstrual Cup!


Two years ago when I was in Bali for a holiday with my husband, I saw an ad about a menstrual cup. That really surprised me. I was like, "Huh? A cup inside?" Well technically it is fine with penis inside, so it should be fine with a food-grade silicone cup inside. 

I am afraid I am gonna say "I am disappointed for not using this sooner" as so many reviews go like that.

The reason why I want to convert my menstrual pad to a menstrual cup is I got rashes so much when I am on my period. It's kind of allergic and that is every women's problem. 

A menstrual cup is reusable, no waste at all, you can use it for 5-10 years or until it cracks (then you have to change it). So this is an eco-friendly product. I chose menstrual cups instead of the menstrual reusable pad because it takes too much time to wash (and dry) the reusable pad and I just don't like it. It's like washing your panties when the blood leaks. Not my favorite. 

So after 2 years of readings, watching videos, and reviews, I decided to buy it. I bought the local product because it is cheaper than the one I want. And because I need a trial session so I better spend $13 than to spend $30 for that. 

It probably scary to imagine how to insert a silicon product into the vagina but when the product arrived, it is not that big. They usually have 2 or 3 sizes: the one for teenagers, the one for the sexually active person, and the one who had given birth per vaginum. I chose the medium one. Question from my friends who had C-sec when they had their babies, which cup should they use? I actually don't know much, but everyone's size is different. So if you have the same question, you probably need to try either the second or third size.

Any kind of instructions you can find online.

The day when it arrived, I wanted to try it as soon as possible. I "tried" then I found myself not that relax so it was just at the tip of my vagina and I didn't continue it. I was a little bit tired and stress lately. Everybody says that you should relax so your muscles down there won't be that tense.  

Day two, I was a bit relaxed and wet. So I tried. It was in, like 3/4 part of the cup but when I need it to pop up inside my body, it was not that easy to open the fold. I tried 3 ways of folding and still no luck. Even it popped up outside. The feeling when it was halfway to go in (in super wet condition), it went smooth, to be honest. But a little bit uncomfortable when the last part of the cup needs to pop up inside.

After a few weeks of waiting, finally, it's day one. I had it in the morning and trying to insert it in for about 15-20 mins and still couldn't get it. It went 3/4 part only. I had to wear my pad because I was in a rush to work today.

I tried to insert it in after work and I went all the way in. The first question I had was, "Is it in?" Because I heard the "pop" but not so sure if the fold is unfolded perfectly. I still put on pantyliner just in case. Turns out after a few hours I have no leak. Though I had to turn it around a few times inside and push it deeper. I did not cut the tail of the cup and it works just fine. Do not cut the tail yet. The length is different so just in case, do not cut it right away.

I tried all of the ways to fold but punch down works better for me because it has some small space to pop up the folding better than the other two. I lifted my leg, I use a water-based lubricant, then start to insert it in. Don't be afraid to push it deeper. Two things you should have before inserted it in: relax and wet enough (either from your own lubricant or water-based lubricant). 

wikihow

It gave me sensation like when penis in and out when I inserted the cup. When I woke up I tried to look for the tail of the cup that went all the way in than I had before sleep. That is normal as the muscles down there went super relax when we sleep. But don't worry, you just need to push your stomach muscles down like when you're going to poop and the tail will be out soon. Then you can pull it slowly. I squat when I pull it out. 

I only bleed like 15 ml - 20 ml on my first day. For sure it will be less the next day. The blood stays the same. I mean, the blood stays liquid and doesn't smell. It made my period one day shorter because on day 4 I got only a little.

I am a sexually active person so it's not a new thing to insert something into my vagina. For those who never had sex or explore the vagina yet, you need to learn how to get to know your vagina. It probably makes you feel a little bit uncomfortable.

But one thing I know for sure, the menstrual cup is a game-changer. No more rashes, no more blood leaks, no more pain, no more sanitary waste. You won't even feel that you're on your period once it is in. I love it. It's my first cycle using this but I have no doubt to keep using it. 

If you have any problem related to your body or your vagina, you need to ask your doc first. Some people with contraceptives are asked to consult their ob-gyn first. In my case, I am just a sexually active person with no problems in my body and never give birth yet. What works for someone doesn't mean always work for someone else.

It's really worth a shot, girls 💚

Comments

  1. Kalo masih perawan jangan coba-coba pake ini. Nanti dijambak sama mak lu !

    Wkwkwkwkwk

    ReplyDelete
  2. Aku belom pernah pakai, padahal kalau urusan dimasukin alat yaitu dulu sering diusg trans v aginal ya uda katam pas promil ahhahahah, tapi kalau pas period pakai menstrual cup aku masih parno takut mingslep trus susah dicopot atau bocor hahahhahaa

    Tapi ini emang lebih ramah lungkungan yak daripada pembalut biasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahhaah nggak mingsleepp kok. nggak susah copot jg. Ngeden aja. Kalo bs ngeden pas ga bisa pup niscaya kita bs ngeluarin cup ini hahaha

      iya 150ribu bisa dipake 5-10 tahun ini luv bgt. Pembalut sebulan 10ribu kali 12 bulan udah 120 ribu :O Lebih ke efek pemakaian yg ga ada bau, ga gatel2 juga, enak bgt sungguhan hehe

      Delete

Post a Comment

Share your thoughts with me here

Popular posts from this blog

[Piknik] Prambanan lagi

Salah satu pesona Jawa Tengah adalah Candi Prambanan. Saya sudah 3 kali berkunjung ke situs warisan dunia ini. Candi yang terletak di perbatasan Jawa Tengah dan jogja ini selalu menimbulkan kesan mistis bagi saya. Terletak tak jauh dari jalan raya, sehingga mengunjunginya pun sangat mudah. Berbeda dengan Candi Borobudur yang letaknya sangat jauh dari jalan raya besar. 
Ok, menurut saya ada 3 cara menuju candi ini. Menggunakan bus transjogja, taksi, dan kendaraan pribadi. Bagi yang menggunakan transjogja, saya pernah menggunakannya berangkat dari daerah kampus UNY, daerah Depok Sleman. 1 kali transit, 2 kali berganti bus. Dengan harga transjogja yang kala itu, 2014, seharga 3500 rupiah. Tapi sampai saat ini masih sama harganya, menurut info dari teman. Lokasi shelter bis berada agak jauh dari pintu masuk lokasi candi, mungkin kira-kira 500meter sampai 1kilometer. Kalau jalan, menghabiskan waktu sekitar 15-20menit. Bisa juga naik becak untuk opsi yang lain. Lagi-lagi, jangan lupa menaw…

[Book] Dunia Cecilia

'apakah kalian membicarakan hal semacam itu di surga?' 'tapi kami berusaha tidak membicarakannya dekat-dekat Tuhan. ia sangat sensitif terhadap kritik'
Yap, sepenggal dialog antara Cecilia dan malaikat Ariel. Saya mengenal Jostein Gaarder sejak kuliah. Ehhhh 'mengenal' dalam artian kenal bukunya ya, kalo bisa kenal pribadi mah bisa seneng jingkrak-jingkrak hehehe. Jadi karena teman saya mendapat tugas kuliah membaca satu novel filsafat berjudul Dunia Sophie, saya jadi sedikit mengetahui si bapak Gaarder ini. Enak ya tugasnya anak sastra baca novel, tugas anak matematika ya baca sih, tapi pembuktian kalkulus -_-



Dunia Cecilia ini buku pertama Jostein Gaarder yang saya baca, karena buku Dunia Shopie sangatlah berat berdasar review teman saya. Saya sih nggak perlu baca buku itu karena teman saya sudah benar-benar mahir bercerita. Jadilah saya sudah paham bener cerita Dunia Sophie tanpa membacanya.

Novel ini atas rekomendasi teman saya, dia bilang kalau novel ini ri…

Pake Jenius

Beberapa waktu lalu sering liat counter Jenius di Matos, yang lalu kutemui pula di MOG. Anak Malang tau lah dua mall ini. Nah udah cari info sana sini ya, kok kayaknya asik gitu. Jadi memberanikan diri untuk sign up. Apakah perlu kujelaskan fitur dan fungsinya secara mendetail? Karena sudah banyak tercecer informasinya di internet. Nggak ah, gw mau bahas pengalaman gw pake kartu ini selama sebulan ini.

Sign up lah aku di counter MOG (ya gusti kejebak lagi gw pake nambah kartu-kartuan begini). Kemudian, berkatalah mbaknya "Transfer aja mbak satu juta kesini, kita lagi ada promo kalau transaksi pertama kali satu juta akan ada free kartu member starbucks dengan saldo 50ribu. Lumayan lho mbak Starbucks". Gw nggak fanatik Sbucks (cuma kalo harus beli Chai tea selalu kesini). Dan tanpa sadar pun gw transfer sejuta ke akun jenius gw. Because, why not? Lagian juga mindah duit gw sendiri ke rekening yang lain kan? Nggak ilang duit juga.

Jadilah kudapat kartu Jenius beserta k…