Skip to main content

Ingin Tinggal di Pedesaan

Geneva ... tapi bukan di Indonesia 😂 Gatau deh ini akhir-akhir ini aku suka banget nontonin kanal orang di youtube yang tinggal di desa, bisa self sufficient banget, tenang, damai, slow. Trus nonton Gilmore Girls, Virgin River juga. Suka aja ngeliatnya. Emang bener kehidupan di desa memang terasa berjalan lebih lambat karena nggak ada yang ngejar-ngejar. Nggak macet dan nggak sebising kota. Sebenernya mau gw simple. Gw emang banyak maunya sih tapi ya kenapa emang? Siapa tau diaminin malaikat lho. Gw pengennya tinggal di tempat desa yang alamnya itu masih lebih banyak daripada manusianya. Tapi kalo bisa sih fasilitasnya udah lengkap termasuk fasilitas kesehatan ya, terlebih lagi soal internet! Internet cepet adalah koentji.  Sempet lho kepikiran, "Ah gw pengen tinggal di NZ. Jumlah kambingnya aja jauh lebih banyak dari jumlah manusianya." Atau tinggal di sana tapi yang masih bisa nemu kang bakso, lontong kupang, sate, cilok, cimol, lupis, getuk lindri lewat depan rumah gitu.

Education system

Discussing about education is never end. Why? Because there are a lot of changes in education system. We always want to find and execute the best system in education. Good education means good development. A developed country, most of them, have a good education system. Although there are some “mistakes” in students while using those kind of good system, but what people noted is “This country has a good education system”.

I have a great interest in education life. Here, lots people say that we don’t have a good system of education. Really? Yeah I think so hahaha.. So.. let say that we are still working on arranging good system of education. We cant blame the government or people who responsible in education. It is not a  good habit always blaming others.

And me, I don’t know it is blaming or just add more burdens to them, this is my way of thinking about education. Simply said, I studied mathematics in university. I didn’t study about pedagogic, but I know some points in this mathematics education. Well actually  I don’t really remember if I wrote this here already haha. Ok.. here it is

I really like to learn mathematics since I was in elementary school. Well.. I was. I thought it was always challenge me and fun (when I get the answer). Until I decide (or my dad decide) to study math at university. I thought like “hm it must be fun, and I like it, so I won’t have any big problem in learning”. Nah, I was wrong hahaa… Based on my experiences, start from 1997, mathematics for elementary school was easy and acceptable. Then mathematics for middle school still acceptable and applicable in life. So it is ok still. Nah, for high school, it will be so much different and difficult. Why do students have to learn about integral, derivative and so on which is have no use in life? I mean in their personal life or maybe in common. Do people need integral in counting simple how wide some areas?? I think  no people want to think about how wide the area of rice field which can be planted if have some black spot in left side? No one right? Unless for some people who have big interest in math.

Aya… of course it is needed if you are studying about medical or engineering or stuff. Yes it is needed. But you, who are in high school, still planning what will you do after you graduate from high school right? Still planning even sometimes still have no planning yet. It is normal. 15-17 years old people is unstable. Today they want to be doctor, but tomorrow they want  to be a teacher, even next month they want to be a businessman. Its totally normal.
Why don’t we give another simple math in high school rather than integral or something. Because I know, math at higher level isn’t easy at all. It is application of math. You don’t need one semester to study only integral. It is easy to learn if you have big interest in it. But it is just wasting time if you don’t have any interest.

Integral yes needed for medical stuff like measuring the precise amount of x-ray that we need to shot on the cancer spot in body. It is need precise counting of course. And the people who do this only people who study math in higher level. Not the one who only studied in high school. Because wrong mistake gonna kill the patient.

I got surprised by my sister math problem. She was in second grade of elementary school, last year. And she asked me “mbak, how to solve this question ’16 times 7’?”. Is this a question for 8 years old student? I even know the multiplication table when I was in 4th grade. How can you guys give a difficult question like that ? to the 2nd grade elementary student? Even they don’t know yet the result of 2 times  3? This is happen in math class for elementary school. Its not even their right time to study that difficult thing. Their mind cant be forced to think about such difficult and absurd things. They got tired easily. And it’s a bit dangerous when children got tired of such thing.

So, what is the point? I cant conclude. This is the reality now. How students are forced to think something difficult even not in their right time yet. Just feel like how poor are they. Well I just think that everything have to be more efficient. Why do we have to learn many things about things yhag we dont even concern about it? Yes of course, its better when we have another abilities but this ability is something that we really want to learn.

So.. Is something need to be revised ?

Comments

Popular posts from this blog

Ujian hari senin

Kejadian ini terjadi tepat senin minggu lalu. Baru kali itu aku merasa 'WOW.. ini senin yeay'. Karena biasanya 'haduhh udah senen lagi'. Kebayang kan kalo seneng begitu dihari senen menyambut pagi dan hari itu rasanya langka banget. Otomatis pengennya hari itu berlangsung indah. Jam setengah 9 pagi, seperti biasa ke pantry ambil minum bareng sama temen sebangku. Dia bikin teh, aku nyuci botol sekalian ngisi dong. Seperti biasa juga, kadang aku males sih nyuci botol dengan ritual lengkapnya, akhirnya cuman bilas pake air panas. Ya mungkin nggak sampe 50 ml juga. Dikit banget deh. Temen juga selalu bersihin gitu gelasnya pake air panas. Pic source is here Eh lakok lakok... si bapak pantry yang serem itu tiba-tiba bilang 'Gak bisa ya gak nyuci botol pake air panas? Tiap sore itu banyak komplain gara-gara airnya abis'. Yakaliii air abis tinggal isi aja, ibu yang dulu aja nggak pernah ada komplain. Ya aku bilang lah ini cuman dikit, lagian yang ngelakuin ini

Jumat ceria

Hari ini memang bukan hari jumat, tapi cuman mau bilang aja sih kalo hari yang paling aku tunggu-tunggu itu hari jumat. Why?   Karena jumat itu selalu ceria, kalopun ada meeting besar pasti di hari jumat dan banyak cemilan, orang-orang pada berangkat sholat jumat, yang nasrani juga mengikuti misa di kantor, bisa pake baju bebas dan bebas berekspresi sepuas-puasnya, dan..... bisa video call sepuasnyaaaaaa kapanpun karena dia libur kerja 😍😍 gambarnya lucu 😁  taken from internet

[Piknik] Menjejakkan kaki di Bromo

Puluhan tahun hidup sebagai warga Jawa Timur, namun baru pertama kali menjejakkan kaki di Gunung Bromo. Bertepatan dengan upacara Kasada yang terjadi satu tahun sekali dan bertepatan dengan bulan purnama (semoga nggak salah kasih info), sekitar akhir bulan Juli tahun 2015.  Gunung Bromo merupakan gunung yang bertetangga dengan gunung Semeru. Jika kita pergi kesana, maka akan melihat banyak tulisan BTS -yang saya kira Behind The Scene-, ternyata adalah Bromo Tengger Semeru. Tidak hanya melihat gunung Bromo seorang, disana kita akan disajikan jejeran gunung-gunung kecil disana. Ok.. first of all mari dimulai dari berangkat ke Bromo. Menuju Bromo bisa menyetir motor sendiri, bisa juga menyewa tour dari titik keberangkatan (seperti yang saya lakukan), bisa menggunakan ojek seharga 100ribu per ojek sepuasnya, bisa menyewa jeep dari titik mula menuju Bromo (dengar-dengar sih harganya 600ribu/jeep, satu jeep bisa untuk 4-6 orang tergantung ukuran badan orangnya heheh). Jeep yang saya