Skip to main content

The Reward of Teaching

Buku belajar Bahasa Indonesia dalam berbagai bahasa. I've become a teacher since semester 9. That being said, my teaching journey started in 2013. Took hiatus for 2 something years then I came back to these exam sheets, students, books, and social interactions. Didn't even want to become one but I fell in love right after I jumped in.  I guess I need to ask to apologize to my dad. I was mad at him a long time ago because he asked me to be one lol. Well, maybe I just didn't like the idea of being a teacher in a class where your students don't even care about you telling stuff in front of the class. That actually made me realize that I prefer to teach whoever wants to learn. Although sometimes I just need to teach without knowing what's their reasons to learn, and that is also fine. I do what I had to do. That is why I hate grading because I don't mind giving them a perfect score but what's the point if they know nothing after the course ended? I never teach a

I Let Go Of Anger

Since I've found my missing piece, I've been feeling complete, whole, happiest. Everything. It feels like my soul is one now. It gives me feelings that I've never felt before. Before I could feel any of this, I had an emotional roller coaster for months, I had restless nights, I had days with anxiety, I felt numb, I cried every night, I went to a psychologist, I was constantly tired. It was not easy and it happened for a few months before I turned 30.

I even felt like giving up. "So how? Will I keep going or giving up now? Should I give up now? It feels a lot easier when I give up" I had those thoughts for so long. 

But then I realize something, "No, I do not quit. I am a fighter!" So I didn't quit, no matter how shitty those days were, I decided not to quit. So I keep going. I started to exercise, I started to eat healthy, less sugar on my tea and coffee, I sleep early waking up early. I started to map my mind and emotions one by one, putting them in their boxes. 

Then out of the blue, that led me to meet my other soul. The soul that I knew is always there, waited for me to say hi. I knew that I had something missing from my soul. Since I get to know my other soul, I get to learn more about myself. I understand myself more. I love myself more. It's like I am telling my soul "Hey, I love you" and it feels so liberating. It's not "I love you, but..." no, it's "I love you."

10 years old me.

All questions, feelings, instincts I had for almost 30 years now all make sense. I got the answers.

The unconditional love to my soul, the moment when I realize that "I am so in love with you and you're doing great until today. 10 years old you would be so proud to see how great you are today" It feels great. I let go of things I could not control. Not everything is under my control.

The side effect of feeling those unconditional love to my soul is I am able to let go of anger. I am no longer mad, angry about things in the past. I do remember still about what happened, vividly. But those don't affect me the way they used to be. It doesn't trigger me anymore. I am at peace. The peace of mind that I wanted to feel for so long, is finally here. 

I am letting go of anger and that feels great. Nothing makes me happier the same way I love my own soul. I am feeling enough. My happiness is not depending on other people or other things, it depends on me. The way I accept myself, the way I don't hold grudge or anger, the way I am feeling enough, those feelings are beyond anything I could imagine.

I am content. The missing piece of my soul has been found. I love me, more than anything now. I thank myself for surviving this far.

It's a spiritual journey marking my 30's life. I am grateful and thank my closest people. They're always there to listen to my rant at 3 AM even though they didn't completely understand what I felt, they tried their best to comfort me, and I am lucky to have them. 

Thank you universe, for the good karma. I learn a lot. 

Comments

  1. biasanya emang menuju ke usia matang, dalam hal ini mba pris yang akan menuju kepala 3...dan fase fase usia lainnya selalu terjadi pergolakan batin sih ya...#aku sekarang kadang masih sih...wkwkkw...sering gelisah, ada kecemasan terhadap apa...mikirin ke depan akan gemana...dll

    tapi bener banget tuh akhiirnya melarikan dirinya ke hal hal yang bermanfaat...aku juga sama...yu mar ki toast...mari kita toast

    aku juga uda mulai konsen perawatan, katanya merawat diri sendiri akan bisa bangkitin mood dan self love hahay..ku juga mulai giat olah raga juga...tapi ga bisa lari kayak dulu sebelum rempong kayak sekarang jadinya kuganti pake senam sendiri di rumah hihi...zumba ngedance atau apa deh goyang dangdut juga wkkwkwk...maksudnya sambik dengerin musik ceritanya olahraga...ngurangi gula garem supaya badan dan kulit bagus itu juga uda mulai kuniatkan

    semangatttt saaaayyyy hehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nguragin gula garam bisa bikin kulit bagus? WOW kubaru tahu! haha makin niat ini!

      betul mba, tiap fase hidup ada tantangannya masing-masing. tinggal kita ngolah dan ngadepinnya aja yg gimana. apakah kita akan menang atau kita akan belajar? ga ada yg namanya kalah sih.

      eh sama mbae, kadang aku jg cari di youtube yg goyang2 gitu. lumayan 10 menit aja udah keringetan banget. kalo butuh udara fresh baru keluar jalan keliling kompleks atau taman. enak sih pikiran jd lebih bersih juga kan ya, kek nggak sumpek gitu jadinya.

      yuk bisa yuk! mens sana in corpore sano!

      Delete

Post a Comment

Share your thoughts with me here

Popular posts from this blog

Ujian hari senin

Kejadian ini terjadi tepat senin minggu lalu. Baru kali itu aku merasa 'WOW.. ini senin yeay'. Karena biasanya 'haduhh udah senen lagi'. Kebayang kan kalo seneng begitu dihari senen menyambut pagi dan hari itu rasanya langka banget. Otomatis pengennya hari itu berlangsung indah. Jam setengah 9 pagi, seperti biasa ke pantry ambil minum bareng sama temen sebangku. Dia bikin teh, aku nyuci botol sekalian ngisi dong. Seperti biasa juga, kadang aku males sih nyuci botol dengan ritual lengkapnya, akhirnya cuman bilas pake air panas. Ya mungkin nggak sampe 50 ml juga. Dikit banget deh. Temen juga selalu bersihin gitu gelasnya pake air panas. Pic source is here Eh lakok lakok... si bapak pantry yang serem itu tiba-tiba bilang 'Gak bisa ya gak nyuci botol pake air panas? Tiap sore itu banyak komplain gara-gara airnya abis'. Yakaliii air abis tinggal isi aja, ibu yang dulu aja nggak pernah ada komplain. Ya aku bilang lah ini cuman dikit, lagian yang ngelakuin ini

Jumat ceria

Hari ini memang bukan hari jumat, tapi cuman mau bilang aja sih kalo hari yang paling aku tunggu-tunggu itu hari jumat. Why?   Karena jumat itu selalu ceria, kalopun ada meeting besar pasti di hari jumat dan banyak cemilan, orang-orang pada berangkat sholat jumat, yang nasrani juga mengikuti misa di kantor, bisa pake baju bebas dan bebas berekspresi sepuas-puasnya, dan..... bisa video call sepuasnyaaaaaa kapanpun karena dia libur kerja 😍😍 gambarnya lucu 😁  taken from internet

Sudah Vaksin Covid Lengkap

Sei sapi yang kucintai Yes, it's my biggest flex this year.  Setelah vaksin pertama akhir Mei kemarin, akhirnya gw udah dapet suntikan kedua tanggal 21 Agustus 2021. Cantik kan tanggalnya?  Masih di RS yang sama, Surya Husadha, kali ini gw berangkat pagi. Yaa... 15 menit lebih pagi daripada vaksin pertama 😬 Karena gw ketiduran, seperti biasa. Hari itu hari sabtu, memang sengaja milih akhir pekan waktu vaksin pertama. Kita nggak tau efeknya bakalan gimana kan.  Vaksin pertama gw bisa bilang hampir ga ada efek apapun sih. Cuma ke UGD aja hari ketiga karena asam lambung naik banget. Setelah gw inget-inget, gw emang nggak banyak makan setelah vaksin malah gegoleran dan kata dokternya "Kalau abis vaksin tuh makan mbak yang banyak, protein yang banyak, jangan malah ga makan. Jadinya asam lambung naik kan?" Yasudah abis disuntik ranitidin, sejam juga gw udah mendingan.  Jadi gw bertekad "Ok setelah vaksin kedua, gw harus makan yang banyak!!!" Setelah gw datang di RS,