Skip to main content

Praktisnya Menggunakan e-meterai

Sebagai pelaku kawin campur, meterai adalah hal kecil yang sering kali luput karena dikit-dikit tempel meterai untuk perihal pengajuan visa. Seringnya beli satu, dua taro dompet, eh nggak tau keselip di mana. Belum lagi kalau ternyata setelah dokumen dicetak - ditempel matere - lalu ditandatangani - kemudian discan, ini prosesnya kayak berulang banget dan bisa berkali-kali karena salah tanggal atau orang yang dituju atau dokumen udah keburu expired. Udah kecil, nggak murah, sering ilang pula wkwkwk.  e-meterai mulai diluncurkan tahun 2021. Gw belum pernah coba karena jujur masih bingung apa iya ini imigrasi nanti nerima e-meterai gw? Hingga hari ini, Januari 2023 gw harus kirim dokumen bermeterai untuk update alamat gw sebagai penjamin visa. Iya, nggak bisa via website langsung, harus kirim permohonan via email yang dilengkapi dokumen permohonan dg tanda tangan di atas meterai.  Hah hoh karena nggak ada printer di rumah, kalau ngeprint cuma perlu sebiji. Meterai udah ga ada juga. Akhir

Dealing With Mental Retardation Student

 

I am back. Teaching mathematics classes and handling home-schooling students. And one of my students is having a mental retardation. His IQ is only 64. For standard normal IQ will be at range 90-120.

I was warned by the owner not to teach things too fast. Because he will not be able to follow what you say. Just do it slowly and get his attention first. To be honest I was nervous because this will be my first time having this kind of student. It will be a big challenge for me. I didn't even know how to start the class or what should I prepare.

But, I consider myself as a lucky one because he is so sweet, friendly and showed me enthusiasm even though when I asked what did he remember about previous mathematics he only remembers KPK, FPB, multiplication table, and a few of math formulas.

It's for the 7th grade student, I had to teach him integers (negative and positive). It's definitely his first time learning about negative integers. A challenge came when I tried to tell him those negative integers always smaller than the positive ones. The problem came because he can't imagine anything. It should be a real thing in front of his eyes. Don't ask him to imagine "let's imagine that you have money this much and then you have debt this much", no that wouldn't be a good way to teach him. I found it difficult to hold myself not to ask him to imagine things.

So what I did today, it was only making him understand those negative integers always smaller than positive integers. How? I made the number line and put zero in the middle. When I did that and asked him to write the rest of the number in left-right sides, he did it very well. He remembered those negative integers always in the left side, while the positive is in the right side.

But when you asked different things like what are the numbers between -5 and 4 or about temperature, he couldn't do that yet. Funny thing was when I asked him about the temperature. I told him if the temperature close to 0 or below 0 that means getting colder. I showed him the picture of two thermometers with red and blue color and asked him which color he like more. He said blue. So I asked him to look at it. It showed -20 celcius while the red one was 40 celcius. I told him the blue one is the cold one and the red one is in Jakarta, hot. He said 'Ohh so that means if red is hot. Yea Jakarta is hot'. Well, yea so far so good.


I took my phone and showed him the weather app, I always have Pandaan, Malang, Kandahar and Delden daily temperature. I asked him if he knew what is Kandahar or Kabul, he said he didn't know it. Then I put Amsterdam there and he shouted like "OH I KNOW Amsterdam!! It's the capital city of Nederland right??" OMG it wasn't him who was so happy but me lol. Because he showed me how enthusiast he was and tried to learn harder even though I know math is not really his favorite.

And you know when you already got his enthusiasm, the learning process will be a little bit easier (on his condition). So he played on my phone (which I never let anyone did that), he tried to compare the temperature for the cities I set there. But funny thing was, my class was around 9-11 and Amsterdam was only 2 or 3 in the morning that made the app showed you a dark interface. So he focused on "Oh now it's dark in Amsterdam? Will it be rain there today? Is it cold now?" (dalem hati 'lu kira gw dukun nak?') That is why I asked you to look at the temperature kid, so you will know if Amsterdam is cold enough or not. I showed him some temperature that my father in law always sent me to show me the weather and he got so enthusiast and even want to see old buildings but not the haunted one lol.

We were a little bit random. I tried to follow what he wanted and he did to get his attention and enthusiasm for learning. His watch was ringing at 10.30 sharp and told me "Oh time is up!" lol.

I like to teach him. He really gave me a new thing to learn. He will definitely make me super patient lol! His enthusiasm and not easily giving up is really something.

So if you happen to teach this kind of student, make sure you have a bunch of patience and don't try to push the student too hard. Attract what they really like and show him that he is doing good in class. An important point you should remember, this kind of students could never imagine things so you have to present a real thing instead.

I will keep update about this student because he is a special student of mine 😊😊

Comments

Popular posts from this blog

Praktisnya Menggunakan e-meterai

Sebagai pelaku kawin campur, meterai adalah hal kecil yang sering kali luput karena dikit-dikit tempel meterai untuk perihal pengajuan visa. Seringnya beli satu, dua taro dompet, eh nggak tau keselip di mana. Belum lagi kalau ternyata setelah dokumen dicetak - ditempel matere - lalu ditandatangani - kemudian discan, ini prosesnya kayak berulang banget dan bisa berkali-kali karena salah tanggal atau orang yang dituju atau dokumen udah keburu expired. Udah kecil, nggak murah, sering ilang pula wkwkwk.  e-meterai mulai diluncurkan tahun 2021. Gw belum pernah coba karena jujur masih bingung apa iya ini imigrasi nanti nerima e-meterai gw? Hingga hari ini, Januari 2023 gw harus kirim dokumen bermeterai untuk update alamat gw sebagai penjamin visa. Iya, nggak bisa via website langsung, harus kirim permohonan via email yang dilengkapi dokumen permohonan dg tanda tangan di atas meterai.  Hah hoh karena nggak ada printer di rumah, kalau ngeprint cuma perlu sebiji. Meterai udah ga ada juga. Akhir

Ujian hari senin

Kejadian ini terjadi tepat senin minggu lalu. Baru kali itu aku merasa 'WOW.. ini senin yeay'. Karena biasanya 'haduhh udah senen lagi'. Kebayang kan kalo seneng begitu dihari senen menyambut pagi dan hari itu rasanya langka banget. Otomatis pengennya hari itu berlangsung indah. Jam setengah 9 pagi, seperti biasa ke pantry ambil minum bareng sama temen sebangku. Dia bikin teh, aku nyuci botol sekalian ngisi dong. Seperti biasa juga, kadang aku males sih nyuci botol dengan ritual lengkapnya, akhirnya cuman bilas pake air panas. Ya mungkin nggak sampe 50 ml juga. Dikit banget deh. Temen juga selalu bersihin gitu gelasnya pake air panas. Pic source is here Eh lakok lakok... si bapak pantry yang serem itu tiba-tiba bilang 'Gak bisa ya gak nyuci botol pake air panas? Tiap sore itu banyak komplain gara-gara airnya abis'. Yakaliii air abis tinggal isi aja, ibu yang dulu aja nggak pernah ada komplain. Ya aku bilang lah ini cuman dikit, lagian yang ngelakuin ini

Dapet Visa UAE (Dubai) Gampang Banget

Dubai creek Beberapa waktu yang lalu, kita pusing berat karena H dapet libur kali ini cuman 10 hari. 10 hari dari yang biasanya 14 hari. Akhrinya diputuskan untuk tetap mengambil libur tapi nggak ke Indonesia.  Ternyata, beberapa hari kemudian, dia bilang, kalau liburnya malah jadi 7-8 hari aja. Mau ga mau saya yang harus kesana. Maksudnya terbang mendekatinya. Udah milih-milih negara mana yang harganya rasional, yang ga banyak makan waktu buat terbangnya H, dan tentunya ga ribet urus visa buat pemegang paspor hijau yang ga sesakti paspornya H.  Btw warna paspor Indonesia jadi biru ya sekarang?? Pilihan jatuh ke Dubai. Pemegang paspor hijau harus bikin visa, ya pusing lagi deh cara bikin visa Dubai nih gimana. Apa iya sesusah bikin visa schengen, visa US, visa lainnya. dari persyaratan sih standar ya, termasuk  record  bank account selama 3 bulan. Emang nggak pernah bikin visa Dubai sebelumnya ya, apalagi H yang paspornya super sakti kemana-mana (hampir) ga perlu visa, dia ga pernah ad