Skip to main content

Merah Putih

Gw sama Indonesia itu ibarat dua sejoli dalam love and hate relationship. Gw terlahir di tanah yang diperjuangkan orang-orang terdahulu. Nggak keitung berapa juta nyawa hilang untuk itu. Gw bersyukur gw nggak perlu lagi bawa bambu runcing untuk merebut negeri ini dari tangan penjajah. Sejak sebelum nikah gw mulai "berteman" dengan birokrasi dua negara. Birokrasi dari Belanda, tentu saja tidak seribet birokrasi di negeri ini. Segala macam email akan segera dibalas dan dibantu untuk dihubungkan ke pihak terkait atau yang menangani itu. Bahkan untuk permintaan Schengen visa tipe kunjungan keluarga di masa pandemik ini diberikan high priority dan email dibalas dalam sekejap. Sedangkan di Indonesia, aaahhh yaaa gitu dehh.

Tapi, nggak akan pernah gw pungkiri tiap kali gw denger lagu Indonesia Raya gw selalu mewek. Tiap kali liat bendera Indonesia, gw diam sebentar  berterima kasih atas nikmat bisa tinggal di negeri ini tanpa perlu memegang senjata. Gw bener-bener marah saat suami g…

Dealing With Mental Retardation Student

 

I am back. Teaching mathematics classes and handling home-schooling students. And one of my students is having a mental retardation. His IQ is only 64. For standard normal IQ will be at range 90-120.

I was warned by the owner not to teach things too fast. Because he will not be able to follow what you say. Just do it slowly and get his attention first. To be honest I was nervous because this will be my first time having this kind of student. It will be a big challenge for me. I didn't even know how to start the class or what should I prepare.

But, I consider myself as a lucky one because he is so sweet, friendly and showed me enthusiasm even though when I asked what did he remember about previous mathematics he only remembers KPK, FPB, multiplication table, and a few of math formulas.

It's for the 7th grade student, I had to teach him integers (negative and positive). It's definitely his first time learning about negative integers. A challenge came when I tried to tell him those negative integers always smaller than the positive ones. The problem came because he can't imagine anything. It should be a real thing in front of his eyes. Don't ask him to imagine "let's imagine that you have money this much and then you have debt this much", no that wouldn't be a good way to teach him. I found it difficult to hold myself not to ask him to imagine things.

So what I did today, it was only making him understand those negative integers always smaller than positive integers. How? I made the number line and put zero in the middle. When I did that and asked him to write the rest of the number in left-right sides, he did it very well. He remembered those negative integers always in the left side, while the positive is in the right side.

But when you asked different things like what are the numbers between -5 and 4 or about temperature, he couldn't do that yet. Funny thing was when I asked him about the temperature. I told him if the temperature close to 0 or below 0 that means getting colder. I showed him the picture of two thermometers with red and blue color and asked him which color he like more. He said blue. So I asked him to look at it. It showed -20 celcius while the red one was 40 celcius. I told him the blue one is the cold one and the red one is in Jakarta, hot. He said 'Ohh so that means if red is hot. Yea Jakarta is hot'. Well, yea so far so good.


I took my phone and showed him the weather app, I always have Pandaan, Malang, Kandahar and Delden daily temperature. I asked him if he knew what is Kandahar or Kabul, he said he didn't know it. Then I put Amsterdam there and he shouted like "OH I KNOW Amsterdam!! It's the capital city of Nederland right??" OMG it wasn't him who was so happy but me lol. Because he showed me how enthusiast he was and tried to learn harder even though I know math is not really his favorite.

And you know when you already got his enthusiasm, the learning process will be a little bit easier (on his condition). So he played on my phone (which I never let anyone did that), he tried to compare the temperature for the cities I set there. But funny thing was, my class was around 9-11 and Amsterdam was only 2 or 3 in the morning that made the app showed you a dark interface. So he focused on "Oh now it's dark in Amsterdam? Will it be rain there today? Is it cold now?" (dalem hati 'lu kira gw dukun nak?') That is why I asked you to look at the temperature kid, so you will know if Amsterdam is cold enough or not. I showed him some temperature that my father in law always sent me to show me the weather and he got so enthusiast and even want to see old buildings but not the haunted one lol.

We were a little bit random. I tried to follow what he wanted and he did to get his attention and enthusiasm for learning. His watch was ringing at 10.30 sharp and told me "Oh time is up!" lol.

I like to teach him. He really gave me a new thing to learn. He will definitely make me super patient lol! His enthusiasm and not easily giving up is really something.

So if you happen to teach this kind of student, make sure you have a bunch of patience and don't try to push the student too hard. Attract what they really like and show him that he is doing good in class. An important point you should remember, this kind of students could never imagine things so you have to present a real thing instead.

I will keep update about this student because he is a special student of mine 😊😊

Comments

Popular posts from this blog

[Piknik] Prambanan lagi

Salah satu pesona Jawa Tengah adalah Candi Prambanan. Saya sudah 3 kali berkunjung ke situs warisan dunia ini. Candi yang terletak di perbatasan Jawa Tengah dan jogja ini selalu menimbulkan kesan mistis bagi saya. Terletak tak jauh dari jalan raya, sehingga mengunjunginya pun sangat mudah. Berbeda dengan Candi Borobudur yang letaknya sangat jauh dari jalan raya besar. 
Ok, menurut saya ada 3 cara menuju candi ini. Menggunakan bus transjogja, taksi, dan kendaraan pribadi. Bagi yang menggunakan transjogja, saya pernah menggunakannya berangkat dari daerah kampus UNY, daerah Depok Sleman. 1 kali transit, 2 kali berganti bus. Dengan harga transjogja yang kala itu, 2014, seharga 3500 rupiah. Tapi sampai saat ini masih sama harganya, menurut info dari teman. Lokasi shelter bis berada agak jauh dari pintu masuk lokasi candi, mungkin kira-kira 500meter sampai 1kilometer. Kalau jalan, menghabiskan waktu sekitar 15-20menit. Bisa juga naik becak untuk opsi yang lain. Lagi-lagi, jangan lupa menaw…

[Book] Dunia Cecilia

'apakah kalian membicarakan hal semacam itu di surga?' 'tapi kami berusaha tidak membicarakannya dekat-dekat Tuhan. ia sangat sensitif terhadap kritik'
Yap, sepenggal dialog antara Cecilia dan malaikat Ariel. Saya mengenal Jostein Gaarder sejak kuliah. Ehhhh 'mengenal' dalam artian kenal bukunya ya, kalo bisa kenal pribadi mah bisa seneng jingkrak-jingkrak hehehe. Jadi karena teman saya mendapat tugas kuliah membaca satu novel filsafat berjudul Dunia Sophie, saya jadi sedikit mengetahui si bapak Gaarder ini. Enak ya tugasnya anak sastra baca novel, tugas anak matematika ya baca sih, tapi pembuktian kalkulus -_-



Dunia Cecilia ini buku pertama Jostein Gaarder yang saya baca, karena buku Dunia Shopie sangatlah berat berdasar review teman saya. Saya sih nggak perlu baca buku itu karena teman saya sudah benar-benar mahir bercerita. Jadilah saya sudah paham bener cerita Dunia Sophie tanpa membacanya.

Novel ini atas rekomendasi teman saya, dia bilang kalau novel ini ri…

Pake Jenius

Beberapa waktu lalu sering liat counter Jenius di Matos, yang lalu kutemui pula di MOG. Anak Malang tau lah dua mall ini. Nah udah cari info sana sini ya, kok kayaknya asik gitu. Jadi memberanikan diri untuk sign up. Apakah perlu kujelaskan fitur dan fungsinya secara mendetail? Karena sudah banyak tercecer informasinya di internet. Nggak ah, gw mau bahas pengalaman gw pake kartu ini selama sebulan ini.

Sign up lah aku di counter MOG (ya gusti kejebak lagi gw pake nambah kartu-kartuan begini). Kemudian, berkatalah mbaknya "Transfer aja mbak satu juta kesini, kita lagi ada promo kalau transaksi pertama kali satu juta akan ada free kartu member starbucks dengan saldo 50ribu. Lumayan lho mbak Starbucks". Gw nggak fanatik Sbucks (cuma kalo harus beli Chai tea selalu kesini). Dan tanpa sadar pun gw transfer sejuta ke akun jenius gw. Because, why not? Lagian juga mindah duit gw sendiri ke rekening yang lain kan? Nggak ilang duit juga.

Jadilah kudapat kartu Jenius beserta k…