Skip to main content

Praktisnya Menggunakan e-meterai

Sebagai pelaku kawin campur, meterai adalah hal kecil yang sering kali luput karena dikit-dikit tempel meterai untuk perihal pengajuan visa. Seringnya beli satu, dua taro dompet, eh nggak tau keselip di mana. Belum lagi kalau ternyata setelah dokumen dicetak - ditempel matere - lalu ditandatangani - kemudian discan, ini prosesnya kayak berulang banget dan bisa berkali-kali karena salah tanggal atau orang yang dituju atau dokumen udah keburu expired. Udah kecil, nggak murah, sering ilang pula wkwkwk.  e-meterai mulai diluncurkan tahun 2021. Gw belum pernah coba karena jujur masih bingung apa iya ini imigrasi nanti nerima e-meterai gw? Hingga hari ini, Januari 2023 gw harus kirim dokumen bermeterai untuk update alamat gw sebagai penjamin visa. Iya, nggak bisa via website langsung, harus kirim permohonan via email yang dilengkapi dokumen permohonan dg tanda tangan di atas meterai.  Hah hoh karena nggak ada printer di rumah, kalau ngeprint cuma perlu sebiji. Meterai udah ga ada juga. Akhir

Island Break Maldives

Can you spot me?

How can I miss it already? I never had such an expectation when it comes to a hotel/guesthouse. I mean, why should I? It's just a place to stay when we're away from home. As long as it's clean then it's good enough.

Until I stayed at Island Break. This guesthouse is an exception. We stayed there because it is bundled with our PADI diving course. I was too focused on my first diving stuff so I didn't really care where to stay. H asked for a guesthouse recommendation, anywhere doesn't matter as long as their food is good.

How good that can be huh? I guess it would be pretty standard, no?

Good lord! I am in love with this guesthouse the moment I stepped my feet in. Why? I don't even know why. Lol. I mean... alright let me tell you my experiences here. When we arrived by speedboat, it was pretty late because our flight was delayed for almost an hour before we could actually land. So we missed our 1100 speedboat and had to wait for the 1600 speedboat. In an hour, we arrived at this small cute island called Fulidhoo. 

fish fillet

folhi

To be able to say names in Divehi is a little bit of hard work for me. 

They picked us up at the pier, brought a little open-car-electric-taxi that I don't know how to call it, put our luggage and everything there, and walked with us to the guesthouse. Well of course someone is driving that little car to the guesthouse. Someone else was picking us up from PADI. It's Adele, briefed us about PADI and everything. 

HULK, the electric car to carry our lugage

first floor 

Before we even walked to our guesthouse, one of them said "Oh look, it's stingray coming." And then the shark was coming too. I have never seen them that close. My jaw dropped and I was in awe. When we get to our room, I love how simple the room was. Everything was just perfect. So we went down to see the sunset at the beach and they asked us what we would like to have for dinner. We said, "Let's try the local food!" We ordered a fish fillet for both of us, then Folhi for dessert. Man! That was really the best! It has a familiar taste as Indonesian food but still, I can taste the difference. 

stingrays and sharks are coming every day, so social.

The next day we ordered Mashuni, a kind of breakfast of Maldivian style. We love to try local food. And it's another mind-blowing moment for me. This mashuni is made from tuna mixed with shredded coconut meat, onion, a bit of chili, and something else. They warned us many times that their food is spicy and I couldn't help but said "I am Indonesian, give me your best of spicy food!" Though I am actually not into spicy food, their spiciness level is still way below mine. So when I said, "Do you call this spicy?" the next day they add chili powder for us and made it even spicier lol! 

 
Not-so-spicy mashuni. and the next day they add chili powder 😂 still not so spicy lol

But enough about their awesome food, spending day by day there with them and seeing only 4 of them (It's actually managed by 4 brothers but one of them got sick so he had to be treated at the hospital. But they have one help too, someone from Bangladesh). I see them every day for the last 10 days. When I said something like, "Can you make us iced americano and iced cafe latte?" Ibrahim made it for us. Even when I told him, "This fish fried will taste better with sambal kecap." I described how sambel kecap is, and he came back with it to our table. He made sambal kecap without kecap manis, that tastes 90% like sambel kecap. Just the way we like it. Impressive work!

It was actually funny when I first encounter Ibrahim because he served a coconut drink and he saw me try to scrap the coconut meat using the straw. He laughed and "Give it to me, I'll open it for you." Then we talked a little that he was in Indonesia for a few years and he asked my name. I told him my name and so I said, "And you are?" He laughed then said, "None of Indonesian can pronounce my name correctly so just call me Ibrahim" LOL Alright! 

our regular spot for lunch, by the beach

they took it seriously!

Actually, I know, the way they're serving the guests is pretty normal for a guesthouse. But I like how warm it was. Like, I slept in their house, instead of their hotel. It was so warm for me. Fulidhoo's stay made me feel like people taking care of me, instead of me taking care of people LOL. For once, it feels great to be taken care of. We even planned on going to Fulidhoo again for an advanced open water course lol. We're probably going to stay at the same guesthouse lol. Can't say no to our regular mashuni in the morning! 

Comments

Post a Comment

Share your thoughts with me here

Popular posts from this blog

Praktisnya Menggunakan e-meterai

Sebagai pelaku kawin campur, meterai adalah hal kecil yang sering kali luput karena dikit-dikit tempel meterai untuk perihal pengajuan visa. Seringnya beli satu, dua taro dompet, eh nggak tau keselip di mana. Belum lagi kalau ternyata setelah dokumen dicetak - ditempel matere - lalu ditandatangani - kemudian discan, ini prosesnya kayak berulang banget dan bisa berkali-kali karena salah tanggal atau orang yang dituju atau dokumen udah keburu expired. Udah kecil, nggak murah, sering ilang pula wkwkwk.  e-meterai mulai diluncurkan tahun 2021. Gw belum pernah coba karena jujur masih bingung apa iya ini imigrasi nanti nerima e-meterai gw? Hingga hari ini, Januari 2023 gw harus kirim dokumen bermeterai untuk update alamat gw sebagai penjamin visa. Iya, nggak bisa via website langsung, harus kirim permohonan via email yang dilengkapi dokumen permohonan dg tanda tangan di atas meterai.  Hah hoh karena nggak ada printer di rumah, kalau ngeprint cuma perlu sebiji. Meterai udah ga ada juga. Akhir

Ujian hari senin

Kejadian ini terjadi tepat senin minggu lalu. Baru kali itu aku merasa 'WOW.. ini senin yeay'. Karena biasanya 'haduhh udah senen lagi'. Kebayang kan kalo seneng begitu dihari senen menyambut pagi dan hari itu rasanya langka banget. Otomatis pengennya hari itu berlangsung indah. Jam setengah 9 pagi, seperti biasa ke pantry ambil minum bareng sama temen sebangku. Dia bikin teh, aku nyuci botol sekalian ngisi dong. Seperti biasa juga, kadang aku males sih nyuci botol dengan ritual lengkapnya, akhirnya cuman bilas pake air panas. Ya mungkin nggak sampe 50 ml juga. Dikit banget deh. Temen juga selalu bersihin gitu gelasnya pake air panas. Pic source is here Eh lakok lakok... si bapak pantry yang serem itu tiba-tiba bilang 'Gak bisa ya gak nyuci botol pake air panas? Tiap sore itu banyak komplain gara-gara airnya abis'. Yakaliii air abis tinggal isi aja, ibu yang dulu aja nggak pernah ada komplain. Ya aku bilang lah ini cuman dikit, lagian yang ngelakuin ini

Dapet Visa UAE (Dubai) Gampang Banget

Dubai creek Beberapa waktu yang lalu, kita pusing berat karena H dapet libur kali ini cuman 10 hari. 10 hari dari yang biasanya 14 hari. Akhrinya diputuskan untuk tetap mengambil libur tapi nggak ke Indonesia.  Ternyata, beberapa hari kemudian, dia bilang, kalau liburnya malah jadi 7-8 hari aja. Mau ga mau saya yang harus kesana. Maksudnya terbang mendekatinya. Udah milih-milih negara mana yang harganya rasional, yang ga banyak makan waktu buat terbangnya H, dan tentunya ga ribet urus visa buat pemegang paspor hijau yang ga sesakti paspornya H.  Btw warna paspor Indonesia jadi biru ya sekarang?? Pilihan jatuh ke Dubai. Pemegang paspor hijau harus bikin visa, ya pusing lagi deh cara bikin visa Dubai nih gimana. Apa iya sesusah bikin visa schengen, visa US, visa lainnya. dari persyaratan sih standar ya, termasuk  record  bank account selama 3 bulan. Emang nggak pernah bikin visa Dubai sebelumnya ya, apalagi H yang paspornya super sakti kemana-mana (hampir) ga perlu visa, dia ga pernah ad