Skip to main content

Makanan dan Bahasa Pengobat Rindu Kampung

Soto ayam di Seleraku - DXB Gw demen banget makan atau cobain makanan baru. Sebenernya lebih ke lidah gw aja gampang nerima rasa baru dari makanan selain Indonesia. Tapi ketika jauh dari rumah, akhir-akhir ini gw sering tiba-tiba craving  makanan Indonesia. Kayak susah ditahannya aja. Apalagi waktu sebulan di sana, rasanya tiap hari pengen nangis gara-gara pengen makan sambel coba. Tempat yang kebetulan sering banget gw datengin ya Dubai. Di sana kita udah nemu satu restoran Indonesia yang rasanya Indonesia banget. Seleraku namanya. Kenapa gw bilang Indonesia banget? Cuko pempeknya nggak kalah dari Pempek Palembang asli. Bakso Malangnya, ehmmmmmm mantep! Makanan yang lainnya tentu saja nggak kalah rasanya.  Bakso Malang Kemarin, terakhir kali gw ke sana, kebetulan bareng dengan banyak orang Indonesia. Kayak mereka ngumpul-ngumpul bareng gitu. Ada yang ngerayain ulang tahun, ada yang ngerayain hal-hal kecil dalam hidup, ada yang sekedar melepas rindu kampung halaman untuk sekedar memuas

Coco Shows How Important Family is

 

I watched this a month after it first premiere. And watched it twice. I love animation movies. Doesn't mean that it is childish but sometimes there is even good moral value behind it. Besides, you don't need to think too much while you are watching it. Always in a funny entertaining package.

So Coco also show us some Mexican culture where the day of the dead (Dia de los muertos) that held every year is the important day for them. It is a day where your dead ancestor are going back for one day to the living world. Temporarily, they believe that dead ancestor will be happy if we serve their favorite foods and what they like at home. They also put the photos at ofrenda (kind of altar or a special place to remember the dead ancestor).

This is interesting, in the land of dead, they can be dead for the last time if there is no one in the land of living remember their existence. So Coco's father left her and mother to sing for the world. His name is Hector and his ambitious friend is De La Cruz. The day Hector decided to come home for Coco, de la cruz poisoned him and stole his musics, song, and guitar. But his family never knew it and consider that he is a bad man who abandon his family.

The memory of Hector still alive in Cocos. But Coco is already too old to remember things anymore, her brain start to degenerate. The photo of her father is ripped off as there are no family want him and music is a curse for him. Until Miguel was born. Miguel is great great grand son of Hector who are inherited with the musical skills of Hector. Ok back to memory of Hector, when there is no one remember you anymore, then it means the  final death waiting for you. You will be disappear from the land of dead, you will stay there if there is someone who remember you but you cant cross the bridge to visit family in the land of living if your photo is not in ofrenda. Like Hector, he cant visit his family because his photo is ripped off in ofrenda but he can stay in the land of dead because Coco still remember him.

It is interesting because you can put the photos of 4-5 generations in ofrenda and have them back on the day of dead once a year. And you have to keep telling the story of them to family so their memories will keep alive.

Miguel accidentally came to the land of the dead. And the only way to go back is only by having the blessing of the dead family (although family can add more conditions to it). Mama Imelda is the wife of Hector and hate him so much, and put condition to Miguel for her blessing, not to play music at all. But Miguel cant keep it so he start to take the guitar once he is back to living land, and then straightly back to land of dead because he played music.

Singkat cerita, Miguel didn't know that Hector is actually his great great grandpa. He thought that de la cruz is, because of the guitar is the same as in ripped photo in ofrenda. Hector help Miguel to get de la cruz blessing (since he thought that he is one of family there), and Miguel is asked to put Hector photo in ofrenda once he is back. They deal with it but long story short, they found out that de la cruz is killing Hector and Hector is Miguel's great great grandpa because Hector told him that he want to go back for the last time for her daughter, Coco.

Family reunion happen. There is a fight between them and de la cruz as he has the only one photo of Hector that is meant to put in ofrenda, but the photo is gone. Miguel has to come back to the land of living before sunrise. But Hector is dying. So Imelda and Hector give their blessing and say 'Miguel, I give you my blessing to come back, and put your important family first' (kurang lebih begitu lah). They didn't give conditions but they asked him to think about family first because family is important.

He is back and run to Coco try to make her memories of Hector alive again. It doesnt really work since her brain is kinda old. Then he sing a song to Coco, Remember me. Hector made this song for Coco and sang it every night for her. Until de la cruz stole it. Surprisingly Coco following Miguel to sing and then she told everyone about her father. She also kept the part of photo that is ripped. Then they put the photo there in ofrenda. Now they have a complete photo of ancestor.

It is actually simple, you need to put your family first. But it is so touching in some scenes. And it is show you some Mexican culture that is recognize by UNESCO, Dia de los muertos. They speak Spanglish. Put some Spain in their conversation. And their voice is just good. My favorite song is Un Poco Loco and Remember me (lullaby ver of Hector and little Coco singing). My favorite one is Hector 💙

I like the lullaby one 

 
Percayalah banyak yang nangis pas part ini
 

Comments

  1. It is the most beautiful film Pixar has created. It is just beautiful to look at, the message about the importance of the family is so moving, but the most important fact about Coco is that the whole context of the film is relevant in these moments of political and social discrimination between diferent cultures (Hispanic). This is a film about unity, brotherhood and the pursuit of your dreams.

    PS : Gakpopo ndelok pilm kenekan timbang ndelok sing XXX wkwkwkwk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Couldnt agree more. Seriously it so beautiful.

      Kamu nangis gak pas remember me? Haha aku mewek 😂

      Delete
  2. Replies
    1. Nonton o mas brg keenaan... tp jgn lupa nerjemahin jg crita ke dia spanjang film diputer haha

      Delete
  3. Prettt, deknen mah sibuk mangan ora nonton

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa makane om e ra gelem ngajak. Wedi bangkrut haha

      Delete
  4. belum tahun baru ni film udah nongrong di bioskop.. sayang e aq lebih milih nontok wonder women watu itu.. :D

    ReplyDelete

Post a Comment

Share your thoughts with me here

Popular posts from this blog

[Piknik] Menjejakkan kaki di Bromo

Puluhan tahun hidup sebagai warga Jawa Timur, namun baru pertama kali menjejakkan kaki di Gunung Bromo. Bertepatan dengan upacara Kasada yang terjadi satu tahun sekali dan bertepatan dengan bulan purnama (semoga nggak salah kasih info), sekitar akhir bulan Juli tahun 2015.  Gunung Bromo merupakan gunung yang bertetangga dengan gunung Semeru. Jika kita pergi kesana, maka akan melihat banyak tulisan BTS -yang saya kira Behind The Scene-, ternyata adalah Bromo Tengger Semeru. Tidak hanya melihat gunung Bromo seorang, disana kita akan disajikan jejeran gunung-gunung kecil disana. Ok.. first of all mari dimulai dari berangkat ke Bromo. Menuju Bromo bisa menyetir motor sendiri, bisa juga menyewa tour dari titik keberangkatan (seperti yang saya lakukan), bisa menggunakan ojek seharga 100ribu per ojek sepuasnya, bisa menyewa jeep dari titik mula menuju Bromo (dengar-dengar sih harganya 600ribu/jeep, satu jeep bisa untuk 4-6 orang tergantung ukuran badan orangnya heheh). Jeep yang saya

Ujian hari senin

Kejadian ini terjadi tepat senin minggu lalu. Baru kali itu aku merasa 'WOW.. ini senin yeay'. Karena biasanya 'haduhh udah senen lagi'. Kebayang kan kalo seneng begitu dihari senen menyambut pagi dan hari itu rasanya langka banget. Otomatis pengennya hari itu berlangsung indah. Jam setengah 9 pagi, seperti biasa ke pantry ambil minum bareng sama temen sebangku. Dia bikin teh, aku nyuci botol sekalian ngisi dong. Seperti biasa juga, kadang aku males sih nyuci botol dengan ritual lengkapnya, akhirnya cuman bilas pake air panas. Ya mungkin nggak sampe 50 ml juga. Dikit banget deh. Temen juga selalu bersihin gitu gelasnya pake air panas. Pic source is here Eh lakok lakok... si bapak pantry yang serem itu tiba-tiba bilang 'Gak bisa ya gak nyuci botol pake air panas? Tiap sore itu banyak komplain gara-gara airnya abis'. Yakaliii air abis tinggal isi aja, ibu yang dulu aja nggak pernah ada komplain. Ya aku bilang lah ini cuman dikit, lagian yang ngelakuin ini

SUDAH (setengah) VAKSIN COVID!

Belum bisa dibilang sudah selesai sih, tapi menuju selesai. Tanggal 29 Mei gw memberanikan diri datang ke RS Surya Husadha Sanglah untuk vaksin covid pertama kali. Bukan karena gw nggak berani vaksin, bukan! Tapi gw berdoa semoga dapet jatah vaksin karena per hari kuotanya hanya 200 dosis. Gw vaksin pakai AstraZeneca dan tentunya gratis. Btw keinginan untuk vaksin ini makin gede karena temen-temen deket gw udah dapet vaksin di minggu gw dapet vaksin. Iya, gw kompetitif. Soalan vaksin aja gw kompetitif banget 😂 Jujur gw iri banget sama temen gw yang dapet vaksin duluan. Jadi yaa... 😎 Rencana gw berangkat jam setengah 8 gagal karena gw bangun jam 8 kurang seperempat 😓 Selesai mandi dll, pukul 8.15 gw berangkat ke RS. Nggak jauh RS nya cuma 8 menitan. Sesampainya di sana, kok di meja ada tulisan "Vaksin tutup" Harah mak deg . Ternyata itu cuma kertas pengumuman kalau kuota sudah terpenuhi. Ditanyain udah booking atau belum, lah gw ga nemu link booking dari kemarinan. Untungny